Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z polędwiczek wieprzowych i winogron

Składniki;

  • 30 dag polędwiczek wieprzowych
  • 15 dag winogron
  • 2 endywie
  • 1 jabłko
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 5 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • ½ szkl. soku z pomarańczy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ½ łyżki oleju z orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • cukier

    Sposób wykonania:
    Polędwiczki skropić oliwa i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
    W między czasie selera pokroić w paseczki, które zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
    Następnie obrane jabłko pokroić w plasterki a endywię na mniejsze kawałki.
    Endywię przełożyć do salaterki, dodać do niej jabłko, odsączony seler, winogrona oraz orzechy.
    Całość lekko przemieszać i na sam koniec dodać jeszcze mięso pokrojone w paseczki.
    Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać i polać nim sałatkę.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *