Składniki:
- 5 polędwiczek wieprzowych
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 5 dag tłuszczu
- 1/2 szklanki śmietanki
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić z błon. Lekko zbić dłonia, posmarować oliwą, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Posolić, popieprzyć, obtoczyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla i pozostawić w cieple. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrajaną w kostkę cebulę i czosnek. Śmietanę posolić, dokładnie wymieszać z resztą mąki dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, zagotować, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Powstały sos przyprawić do smaku, polać mięso i podgrzać.