Składniki: 500 g świeżych kurek 750 g polędwicy wieprzowej sól pieprz olej 30 g wędzonego boczku 1 cebula Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W między czasie na innej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony boczek oraz posiekaną cebulkę. Następnie dodać do nich pokrojone…
Tag: poledwica
Wołowina
Befsztyki z kukurydzą, papryką i boczkiem
by Zygmunt Czarkowski • • 0 Comments
Składniki: 700 g polędwicy wołowej 3 łyżki topionego masła 80 g tłustego boczku puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 2 łyżki ketchupu 3 łyżki miodu ½ szkl. białego wytrawnego wina 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć…
Wołowina
Polędwica wołowa z paseczkami warzyw
by Dorota Zawadka • • 0 Comments
Składniki: 400 g polędwicy 200 g różnych warzyw 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie obrumienić polędwicę po czym pokroić ją w 3cm paski. Następnie 2łyżki oliwy wymieszać z sokiem z cytryną, solą oraz pieprzem i do powstałej marynaty włożyć mięso, odstawić na 1 godz. W…
Wołowina
Złote medaliony z serem
by Beata Lenartowicz • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry polędwicy cielęcej grubości 2cm 4 daktyle 4 plastry camemberta ½ łyżki mąki 4 łyżki madery tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Każdy plaster mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną mąki po czym lekko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie na patelnie wrzucić daktyle przekrojone na połówki i przez chwilę smażyć po czym na każdym…