Składniki:
- 700 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki topionego masła
- 80 g tłustego boczku
- puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki miodu
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem i usmażyć na rozgrzanym maśle.
Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojony boczek, wówczas wrzucić papryki pokrojone na paseczki i trzymać na ogniu ok. 1-2mn cały czas mieszając i wrzucić odsączoną kukurydzę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać wino wymieszane z miodem oraz ketchupem.
Postawić na ogniu ostatnie 3-4 min. i polać mięso przed podaniem, posypać również posiekaną natką pietruszki.