Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: płatki migdałowe

Banany w cieście Ilony

Składniki:• banany 6 sztuk• olej do głębokiego smażenia• miód 10 łyżeczek• płatki migdałowe 8 dag• mąka 30 dag• proszek do pieczenia 1 łyżeczka• jajko 1 sztuka• woda 3/4 szklanki Sposób przyrządzenia:Należy wymieszać ze sobą miód, płatki migdałowe, mąkę, proszek dopieczenia, jajko i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić je na półgodziny. Banany należy obrać ze…

Jabłka z Ameryki

Składniki: 1 kg. jabłek 60dag. płatków migdałowych 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru szczypta cynamonu Kruszonka: 20 dag. masła 20 dag. mąki 20 dag. cukru Przygotowanie:Jabłka obrać, pokroić i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Migdały uprażyć. Masło, mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę. Uprażone migdały dodać do kruszonki i wymieszać.…

Camembert

Składniki: 2 krążki sera camembert 2 szklanki płatków kukurydzianych jajko sól pierz tymianek rozmaryn 4 łyżki żurawiny kilka listków natki pietruszki olej Przygotowanie: Krążki sera camembert przekrój w poprzek i zanurz w jajku rozmąconym wcześniej z solą, pieprzem , tymiankiem i rozmarynem. Następnie obłóż ser pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Rozgrzej olej i krótko usmaż na nim…

Zapiekanka z kalafiora Marzeny

Składniki: 35 dag. kalafiora 5 dag. sera pecorino 2 jajka 5 łyżek mleka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżki tymianku łyżka płatków migdałowych pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i obgotować w gorącej wodzie ok. 5 minut. Wyjąć, wywar zostawić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora. Roztrzepać jajka w 150 ml. wywaru kalafiorowego, dodać mleko, kwaśną…

Migdałowe golonki indycze

Składniki: 4 golonki indycze 3 łyżki masła 6 ząbków czosnku 1 cytryna (sok) 1 szklanka białego wina 1/2 szklanki płatków migdałów sól, pieprz zioła – majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia ( do wyboru) korzeń imbiru, gałka muszkatołowa, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Golonki natrzeć mieszanką soli, soku z cytryny, pieprzu i wybranych przypraw. Pozostawić na oko.…