Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Migdałowe golonki indycze

Składniki:

  • 4 golonki indycze
  • 3 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 szklanka białego wina
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • sól, pieprz
  • zioła – majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia ( do wyboru)
  • korzeń imbiru, gałka muszkatołowa, liść laurowy


Sposób przyrządzenia:

Golonki natrzeć mieszanką soli, soku z cytryny, pieprzu i wybranych przypraw. Pozostawić na oko. 15 min. Następnie obtoczyć w płatkach migdałów . Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć całe ząbki czosnku, na nim nasze golonki  i posypać całość rodzynkami. Golonki polewać stopniowo stopionym masłem oraz winem , później zaś wytworzonym sosem. Piec  około 60 min. Smacznego
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Julianna Staszyńska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *