Składniki:
- 4 golonki indycze
- 3 łyżki masła
- 6 ząbków czosnku
- 1 cytryna (sok)
- 1 szklanka białego wina
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- sól, pieprz
- zioła – majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia ( do wyboru)
- korzeń imbiru, gałka muszkatołowa, liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
Golonki natrzeć mieszanką soli, soku z cytryny, pieprzu i wybranych przypraw. Pozostawić na oko. 15 min. Następnie obtoczyć w płatkach migdałów . Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć całe ząbki czosnku, na nim nasze golonki i posypać całość rodzynkami. Golonki polewać stopniowo stopionym masłem oraz winem , później zaś wytworzonym sosem. Piec około 60 min. Smacznego
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Julianna Staszyńska