Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowy jeż

Składniki:

  • 1 kg wołowiny pieczeniowej (kulka)
  • 10 dag całych migdałów
  • 10 suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki powideł z węgierek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1  szklanka bulionu
  • olej
  • przyprawy
  • kilka ziaren jałowca


Sposób przyrządzenia:

Migdały zalać ciepłą woda i obrać ze skórki. Zewnętrzną stronę wołowiny ponakłuwać i nadziewać migdałami , całość powinna wyglądać jak jeż z białymi kolcami. N patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej  strony, aby zamknąć wszystkie pory w nim. Przenieś wołowinę do brytfanki podlać 1/2 szklanki bulionu dodać śliwki i jałowic  i dusić w tem 160 – 180C przez 60-80 min.  (zależy od mięsa i naszych upodobań). Później dolać pozostały bulion rozmieszany z powidłami . Na 20 min. przed zakończeniem podlać potrawę winem i dusić aż sos zgęstnieje. Pokroić w plastry i polać powstałym sosem. Smacznego.
Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Julianna Staszyńska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *