Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks Aliny

Składniki:

 

  • 7-10 dkg rodzynek
  • 7-10 dkg skórki pomarańczowej
  • 7-10 dkg orzechów włoskich
  • 7-10 dkg moreli suszonych
  • 7-10 dkg fig
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 2-3 łyżki rumu
  • 25 dkg masła (margaryny)
  • 25 dkg cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób wykonania:

  1. Najpierw kroimy morele w kostkę, orzechy nieco rozdrabniamy, rodzynki parzymy i wszystkie bakalie zalewamy rumem. Jak nie mamy rumu, to zalewamy dowolnym alkoholem, ewentualnie dodajemy olejek rumowy. 
    Masło ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo po jednym jajku (całym).
    Na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy.
    Mokre bakalie posypujemy mąką (te 5 dkg) i lekko mieszamy, tak, żeby mąka ładnie oblepiła bakalie, dosypujemy, jak jest za mało.
    Teraz bakalie otoczone w mące dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy (łyżką, żeby nie opadła mąka z bakalii). Ciasto jest dość gęste, ciężkie.
    Pieczemy w keksówce, wyłożonej papierem (najlepiej), albo posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Temp. 175 stopni C (nie więcej, bo musi sobie powoli rosnąć, a ciężkie jest), czas 70 -75 min.

     

    „Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez Alina Pojda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *