Składniki:
- 7-10 dkg rodzynek
- 7-10 dkg skórki pomarańczowej
- 7-10 dkg orzechów włoskich
- 7-10 dkg moreli suszonych
- 7-10 dkg fig
- 5 dkg mąki pszennej
- 2-3 łyżki rumu
- 25 dkg masła (margaryny)
- 25 dkg cukru pudru
- 4 jajka
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Najpierw kroimy morele w kostkę, orzechy nieco rozdrabniamy, rodzynki parzymy i wszystkie bakalie zalewamy rumem. Jak nie mamy rumu, to zalewamy dowolnym alkoholem, ewentualnie dodajemy olejek rumowy.
Masło ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo po jednym jajku (całym).
Na koniec dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Mokre bakalie posypujemy mąką (te 5 dkg) i lekko mieszamy, tak, żeby mąka ładnie oblepiła bakalie, dosypujemy, jak jest za mało.
Teraz bakalie otoczone w mące dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy (łyżką, żeby nie opadła mąka z bakalii). Ciasto jest dość gęste, ciężkie.
Pieczemy w keksówce, wyłożonej papierem (najlepiej), albo posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Temp. 175 stopni C (nie więcej, bo musi sobie powoli rosnąć, a ciężkie jest), czas 70 -75 min.„Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez Alina Pojda