Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu
- 10 jajek
- 30 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- 6 dag kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli, bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
- Tortownicę o średnicy 30 cm posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Rodzynki opłukać i osączyć na sicie.
Twaróg zemleć 3 razy.
Masło utrzeć na pulchną masę. Ucierając dodawać stopniowo żółtka, cukier
puder (2 łyżki zostawić),cukier waniliowy i twaróg.
Biała ubić na sztywną pianę. Połowę wyłożyć na masę serową i delikatnie
wymieszać. Następnie dodać resztę piany, kaszę mannę, sól, rodzynki, i
drobno posiekaną skórkę pomarańczową.
Masę delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Piec około godziny
w temp.180 stopni.
Po wystygnięciu oprószyć sernik cukrem pudrem.„Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez Monika Stelmasiewicz