Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszny sernik wiedeński

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 30 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 dag kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli, bułka tarta i masło do wysmarowania formy

 

 

Sposób wykonania:

  1. Tortownicę o średnicy 30 cm posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
    Rodzynki opłukać i osączyć na sicie.
    Twaróg zemleć 3 razy.
    Masło utrzeć na pulchną masę. Ucierając dodawać stopniowo żółtka, cukier
    puder (2 łyżki zostawić),cukier waniliowy i twaróg.
    Biała ubić na sztywną pianę. Połowę wyłożyć na masę serową i delikatnie
    wymieszać. Następnie dodać resztę piany, kaszę mannę, sól, rodzynki, i
    drobno posiekaną skórkę pomarańczową.
    Masę delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Piec około godziny
    w temp.180 stopni.
     Po wystygnięciu oprószyć sernik cukrem pudrem.

     

    „Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez Monika Stelmasiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *