Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Na masę serową:
- 0,5 kg twarogu
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag masła
- budyń o smaku waniliowym z cukrem
- 0,5 szklanki śmietanki
- 0,5 szklanki bakalii
Na polewę:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki margaryny lub jak kto woli gotowa polewa w opakowaniu
Sposób wykonania:
- Przygotować ciasto kakaowe.
Podgrzać masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i mleko. ostudzić. Do
zimnej masy dodać żółtka, wymieszać. Masę wymieszać z mąką i pianą z
białek. Na masę serową utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodawać po
łyżce zmielonego twarogu, wymieszać. Wlać budyń rozmieszany w śmietance
i pianę z białek. Ostrożnie wmieszać bakalie. Ciasto kakaowe wlać do
natłuszczonej formy, na nie wyłożyć masę serową. Piec około 60 minut w
170 stopni.
Gorącą polewą polać ciasto."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę Stelmasiewicz