Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1szklanka cukru kryształu
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 szklanka startych jabłek,(odcisnąć sok)
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki rodzynek
- 0,1 litra rumu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- kilka płatków migdałów do posypania
Sposób wykonania:
- Rodzynki namoczyć w rumie. Potem rum można wypić:-)
Jajka zmiksować z cukrem, nadal miksując dodawać do masy kolejno olej,
śmietanę, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do pierników.
Na koniec dodać jajka, skórkę z cytryny, osączone z rumu rodzynki i
wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia posmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wlać
cisto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 1 godziny w temp.180 stopni.
Po wystudzeniu i wyjęciu z formy polać polewą według własnego
gustu,(może być mleczna) i posypać po wierzchu płatkami migdałów."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monika Stelmasiewicz