Składniki:
- 17 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 4 jaja
- 30 dag mąki
- 50 ml rumu lub koniaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 10 dag rodzynek
- 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),
Sposób wykonania:
Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem polać lukrem.
„Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez mariwanna