Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks świąteczny

 

Składniki:

  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 30 dag mąki
  • 50 ml rumu lub koniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 10 dag rodzynek
  • 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),

 

 

Sposób wykonania:
Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem polać lukrem.

„Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez mariwanna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *