Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik Julianny

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 przyprawę do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę sody
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g bakalii (skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów)
  • polewa czekoladowa i wiórki do posypania

    Sposób wykonania:
    Mleko podgrzać z cukrem, miodem i margaryną.  Mieszać, żeby cukier się rozpuścił. Gdy wystygnie dodać mąkę, kakao, sodę, żółtka i przyprawę do piernika, wymieszać mikserem na jednolitą masę, dodać ubite na sztywno białka i jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Bakalie oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać. Keksówkę (ok. 30-35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut. Upieczony piernik wyjąć, ostudzić, polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez mariwanna

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *