Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki cukru
- ½ kostki margaryny
- 3 łyżki miodu
- 1 przyprawę do piernika
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczkę sody
- 3 jaja
- 3 łyżki kakao
- 100 g bakalii (skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów)
- polewa czekoladowa i wiórki do posypania
Sposób wykonania:
Mleko podgrzać z cukrem, miodem i margaryną. Mieszać, żeby cukier się rozpuścił. Gdy wystygnie dodać mąkę, kakao, sodę, żółtka i przyprawę do piernika, wymieszać mikserem na jednolitą masę, dodać ubite na sztywno białka i jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Bakalie oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać. Keksówkę (ok. 30-35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45 minut. Upieczony piernik wyjąć, ostudzić, polać polewą czekoladową i posypać wiórkami."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez mariwanna