Składniki: 3 cukinie 25 dag pokruszonej fety 4 łyżki oliwy cebula pokrojona w kostkę 1-2 posiekane ząbki czosnku 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki rosołu oregano natka pietruszki parmezan Sposób przyrządzenia: Cukinie rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ, powstałe łódeczki zblanszować, odstawić. Miąższ posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż, przyprawy i posiekaną cukinię, chwilę smażyć.…
Tag: piwo
Kurczak z grilla
Szaszłyk z kurczaka i cebulki grillowany
by Maria • • 0 Comments
Wieprzowina
Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych 1 łyżka kawy zbożowej 5 ząbków czosnku 2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrosić olejem i przyrumienić w piekarniku…
Dodatki
Kapusta kiszona duszona w piwie
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 10 dkg brązowego cukru lub miodu 5 dkg masła 2 szklanki ciemnego piwa kminek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę przesiekać, ewentualnie wypłukać. Wszystkie składniki wymieszać w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż kapusta będzie miękka. Znakomicie smakuje jako dodatek do dań mięsnych.
Marynaty
Udka kurczaka w marynacie piwnej
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 4 udka z kurczaka 1 litr piwa kilka gałązek ulubionych ziół 2 łyżki musztardy sok z cytryny oliwa sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Piwo wymieszać z posiekanymi ziołami, musztardą, pieprzem, muszkatołowcem, sokiem z cytryny i oliwą. Zalać mieszanką udka, odstawić…