Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w marynacie piwnej

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 litr piwa
  • kilka gałązek ulubionych ziół
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone udka przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Piwo wymieszać z posiekanymi ziołami, musztardą, pieprzem, muszkatołowcem, sokiem z cytryny i oliwą. Zalać mieszanką udka, odstawić na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 – 50 minut. Razem z kurczakiem upiec obgotowane przez 5 minut ziemniaki zroszone oliwą i posypane ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *