Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do kurczaka

Hinduski sos agrestowy

Składniki: 4 szklanki oczyszczonego agrestu ½ szklanki wody 2 szklanki cukru ¼ łyżeczki mielonego chili 1,5 cm kłącza imbiry ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: W rondlu agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień, gotować mieszając 30 minut. Wyjąć imbir i listek laurowy, pozostałe w rondlu składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Marynata orientalna

Składniki: 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonego kardamonu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kolendry Sposób wykonania: Czosnek i papryczkę chili posiekać. Następnie dodać oliwę, so sojowy, kardamon, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Marynata idealna do kurczaka.