Składniki:
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 1 szkl bulionu
- kieliszek białego wytrawnego wina
- skórka i sok z cytryny
- 4 żółtka
- sól
Składniki: 4 szklanki oczyszczonego agrestu ½ szklanki wody 2 szklanki cukru ¼ łyżeczki mielonego chili 1,5 cm kłącza imbiry ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: W rondlu agrest zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać pozostałe składniki, zmniejszyć ogień, gotować mieszając 30 minut. Wyjąć imbir i listek laurowy, pozostałe w rondlu składniki zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Składniki: 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonego kardamonu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kolendry Sposób wykonania: Czosnek i papryczkę chili posiekać. Następnie dodać oliwę, so sojowy, kardamon, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Marynata idealna do kurczaka.
Składniki: 0,5 marchwi pokrojonej w kostkę 0,5 kostki masła lub margaryny szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w kostkę, którą wrzucić do rondla. Wrzucić masło i posłać odrobiną wody. Oprószyć sola oraz cukrem i dusić na małym ogniu do miękkości.