Składniki:
- ½ dużej dyni
- ¼ prażonych, posiekanych orzechów nerkowca lub włoskich
- 2 pokrojone na ósemki pomidory
- 5 dkg listków szpinaku
- 1 szklanka pokruszonego sera feta
- 2 łyżki oliwy
Dressing:
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- ¼ szklanki oliwy
Sposób przyrządzenia:
Dynię pokroić w pasy, oczyścić z nasion i włókniny. Piekarnik nagrzać do 185 stopni C, dynie posmarować oliwą i piec przez30 – 40 minut. Schłodzić, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dresingu zmiksować. Dynię wymieszać ze szpinakiem, częścią orzechów, fety i dresingiem. Przełożyć do salaterki, posypać resztą fety i orzechów, lekko schłodzić i podawać.