Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z dyni ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • ½ dużej dyni
  • ¼ prażonych, posiekanych  orzechów nerkowca lub włoskich
  • 2 pokrojone na ósemki pomidory
  • 5 dkg listków szpinaku
  • 1 szklanka pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki oliwy

Dressing:

  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • ¼ szklanki oliwy


Sposób przyrządzenia:

Dynię pokroić w pasy, oczyścić z nasion i włókniny. Piekarnik nagrzać do 185 stopni C, dynie posmarować oliwą i piec przez30 – 40 minut. Schłodzić, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dresingu zmiksować. Dynię wymieszać ze szpinakiem, częścią orzechów, fety i dresingiem. Przełożyć do salaterki, posypać resztą fety i orzechów, lekko schłodzić i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *