Składniki:
- 1 szklanka ciepłego piwa
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
- 4 dkg świeżych drożdży
- 2,75 – 3, 25 szklanki mąki
Składniki: 1 kg schabu bez kości 3 łyżki oleju 2 szklanki piwa 1 łyżka mąki siekany koperek i natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piwo wymieszać z mąką. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić. Tak przygotowany kawałek mięsa nabić na rożen, posmarować olejem. Piec w wysokiej temperaturze obficie zraszając piwem wymieszanym z mąką. Po około 45 minutach…
Składniki: 1 kg cielęciny bez kości 15 dkg suszonych śliwek bez pestek 1 szklanka piwa 5 łyżek masła 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śliwki pokroić w paski, dodać do mięsa. Piwo…
Składniki: 1 kg kiełbasek frankfruterek lub kabanosów 1 kg cebuli 1 szklanka octu 1,5 szklanki wody 2 łyżki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 rozgniecionych ząbków czosnku Sposób przyrządzenia: Kiełbaski pokroić na kawałki wg upodobań, skórkę pozakłuwać widelcem. Przygotować marynatę. Wodę, ocet,…