Składniki:
- 1 kg kiełbasek frankfruterek lub kabanosów
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 rozgniecionych ząbków czosnku
Sposób przyrządzenia:
Kiełbaski pokroić na kawałki wg upodobań, skórkę pozakłuwać widelcem. Przygotować marynatę. Wodę, ocet, olej, sól, pieprz, cukier wymieszać, doprowadzić do wrzenia dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować przez 2 minuty, odstawić z ognia, schłodzić do temperatury około 30 stopni C. Cebulę obrać, pokroić w plastry. W dużym słoju lub innym szklanym naczyniu ułożyć warstwami kiełbaski, cebulę z czosnkiem. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić cebula, zalać ciepłą marynatą, szczelnie zamknąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej na minimum 3 – 4 dni. Polecam, pychota.