Składniki: 2 ogórki pokrojone wzdłuż na ósemki o długości 5 cm 3 dkg imbiru pokrojonego w „zapałkę” 1 oczyszczona z nasion pokrojona w paseczki czerwona paryczka chili sól Sos: 1,5 łyżki oleju sezamowego 1,5 łyżki sosu chili 1,5 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżeczki cukru Sposób przyrządzenia: Ogórki posolić, umieścić na sicie aby obsączyły się z…
Tag: pikantna
Marynaty
Wspaniała marynata do pieczeni
by Hanna Maruszewska • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki ostrej musztardy 2-3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzięki tej marynacie skórka jest chrupiąca i podkreśla znakomicie aromat mięsa który używamy do pieczenia.
Wędliny
Meksykańska kiełbasa chorizo
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karczku wieprzowego 20 dkg boczku 3 duże suszone papryki chili ostre lub łagodne 2 ostre suszone małe papryczki chili ¼ szklanki wrzątku 8 bardzo drobno posiekanych ząbków czosnku 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki tequili…
Zupy
Pikantna zupa z orzechów ziemnych
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli 3 pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego 1 łyżka oliwy 2 kolorowe papryki pokrojone w kostkę 2 łyżki curry 1 szklanka ryżu 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 szklanka posiekanych drobno orzechów ziemnych 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka cukru sok z jednej limetki szczypta pieprzu kajeńskiego sól,…
Zupy
Zupa Cygańska
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywno- mięsnego
- 2 strąki papryki
- 4 ziemniaki
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- pół szklanki 12% śmietany
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- łyżka mąki
- sól
Produkty Kamis:
- majeranek
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny mielony
- przyprawa do zup- Warzywko
- liść laurowy