Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Siczuańska sałatka z ogórków

Składniki:

    • 2 ogórki pokrojone wzdłuż na ósemki o długości  5 cm
    • 3 dkg imbiru pokrojonego w „zapałkę”
    • 1 oczyszczona z nasion pokrojona w paseczki czerwona paryczka chili
    • sól

    Sos:

    • 1,5 łyżki oleju sezamowego
    • 1,5 łyżki sosu chili
    • 1,5 łyżki octu ryżowego
    • 1,5 łyżeczki cukru


    Sposób przyrządzenia:

    Ogórki posolić, umieścić na sicie aby obsączyły się z wydzielającego się soku. W międzyczasie zmiksować składniki dresingu. Imbir moczyć przez 30 sekund w lodowato zimnej wodzie, odcedzić. Obsączone ogórki wymieszać z chili, imbirem i przygotowanym dresingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *