Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna zupa z orzechów ziemnych

Składniki:


  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 3 pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 kolorowe papryki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki curry
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów ziemnych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z jednej limetki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki i kolendry


Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją mieszając, dodać paprykę i seler naciowy, dusić przez 5 minut. Dodać pieprz kajeński i curry. Dodać 1,5 litra wody, ryż, pomidory, orzechy, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut. Za pomocą trzepaczki rozmieszać masło z sokiem z limetki i cukrem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać wody i masło roztrzepane z dodatkami, zagotować, ewentualnie doprawić. Podając posypać zieleniną.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *