Składniki: 1 szkl orzeszków ½ szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do oliwy z oliwek dodać posiekane orzeszki. Całość dokładnie zmiksować . Następnie przelać całość do wyparzonego słoika. Przechowywać w chłodnym miejscu do 2 miesięcy.
Tag: z orzechów
Porady i Ciekawostki
Sos orzechowy z cebulką
by Róża Klimas • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl orzechów włoskich 1 cebula ½ cytryny 1 szkl bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku szczypta mielonej papryki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Do rondelka wlać bulion, zagotować. Następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce cebulę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Na koniec wrzucić posiekane orzechy…
Listy
Pasta orzechowa z ziarnami słonecznika
by Ewka Marek • • 0 Comments
Listy
Orzechowa polewa
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. orzechów laskowych 1 szkl. cukru łyżeczka octu sok z cytryny skórka starta z 1 cytryny 50 g rumu Sposób wykonania: 1 szklankę wody z dodatkiem octu, cukru doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodać sok i skórkę z cytryny oraz rum. Całość dokładnie wymieszać na sam koniec dodając orzechy. Zdjąć…
Likiery
Likier orzechowy Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:5 świeżych zielonych orzechów włoskich1/2 litra wódki200 g. cukru Sposób przyrządzenia:Drobno posiekane orzechy zalać wódką i pozostawić w zamkniętym naczyniu na 6 tygodni. Często wstrząsać. Potem przecedzić. Rozpuścić cukier w 1/2 litra wody ,zagotować , ostudzić i połączyć z wyciągiem z orzechów. Pozostawić na 2 tygodnie. Kieliszek łagodzi bóle żołądka i niestrawność.Przepis nadesłany na konkurs…