Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasta orzechowa z ziarnami słonecznika

 

Składniki:

 

  • garść orzechów ziemnych
  • garść orzechów włoskich
  • garść ziaren słonecznika
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pikantnej pasty z limonek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • ½ łyżeczki od kawy sambalu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka listków bazylii

Sposób wykonania:
Orzechy oraz ziarna słonecznika podgrzać na rozgrzanej patelni.
Następnie przełożyć do miseczki, dodać oliw z oliwek, pastę z limonki, miód, czosnek, sos sojowy, sambal oraz listki bazylii.
Całość dokładnie zmiksować na jednolita pastę.
Można doprawić jeszcze sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *