Składniki: kura 10 dag marchwi 10 dag pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól Sos: 3 dag masła 3 dag mąki 1 żółtko ¼ cytryny 15 dag śmietany koperek sól pieprz Sposób wykonania: Kurę zalać wodą, wrzucić obrane warzywa i przyprawy, ugotować do miękkości. Wówczas meso wyjąć, oprószyć solą ora…
Tag: pietruszka
Baranina
Steki z jagnięciny marynowane
by Roman Wadowski • • 0 Comments
Zupy
Zupa warzywna z zielonym groszkiem
by Weronika Olejarz • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka zielonego groszku 1 marchew 1 pietruszka 2 łyżki kaszy mannej 1 l rosołu natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Obrana marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce po czym zalać je rosołem i gotować do miękkości. Następnie dodać groszek oraz kaszę i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na ogniu kilka minut i doprawić do…
Warzywa
Puree z zielonego groszku
by Jadwiga Pawlaczyk • • 0 Comments
Składniki: 400 g groszku 1 pietruszka 3 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Groszek zalać wrzątkiem. Osolić do smaku i dodać pietruszkę. Gotować na małym ogniu po czym przetrzeć przez sito. Następnie dodać cukier oraz masło. Dokładnie wymieszać.
Zupy
Barszcz z pieczonych buraków
by Anna Wcisło • • 0 Comments
Składniki: 5 buraków 50 g suszonych grzybów 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 l kwasu chlebowego łyżka oleju sól Sposób wykonania: Burki wstawić do piekarnika i upiec po czym obrać ze skórki i pokroić. Następnie marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Natomiast grzyby pokruszyć na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zalać…