Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- ½ kg selera
- ½ szklanki smietany18%
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
- żółty ser
Składniki: 4 szklanki wywaru z kości 5 ziemniaków kawałek żółtego sera / około10 dkg / ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 żółtko sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Ziemniak umyć, obrać, zalać wywarem z rosołu i ugotować, przetrzeć przez sito. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.…
Składniki: 1 puszka zielonego konserwowego groszku 4 szklanki wywaru z kości i warzyw / marchewka, pietruszka, seler, por / ½ szklanki śmietany 18% 1 żółtko 1 łyżka mąki sól, cukier, pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Ugotować wywar z kości i warzyw. Groszek konserwowy osączyć na sicie i zmiksować. Mąkę rozmieszać z niewielka…
Składniki: ½ kg brukselki 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera kawałek pora / biała część/ 1 litr wywaru z kości ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 żółtko sól, cukier, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z kości i warzyw ugotować wywar. Brukselkę oczyścić, umyć, ugotować w części wywaru ze szczyptą cukru, przetrzeć przez sito.…