Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z selerów z natką pietruszki

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ½ kg selera
  • ½ szklanki smietany18%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • żółty ser

Sposób przyrządzenia:
Selery umyć, obrać, pokroić na kawałki i zalać niewielką ilością wywaru, zagotować, przetrzeć przez sito. Mąkę rozprowadzić małą ilością zimnego wywaru, dodać śmietanę, wlać do zupy i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować. Żółtko rozmieszać dodać do zupy. Podawać w filiżankach z posiekaną zieloną natką pietruszki i startym na tarce żółtym serem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *