Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z zielonego groszku zabielana

Składniki:

  • 1 puszka zielonego konserwowego groszku
  • 4 szklanki wywaru z kości i warzyw / marchewka, pietruszka, seler, por /
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

    Sposób przyrządzenia:
    Ugotować wywar z kości i warzyw. Groszek konserwowy osączyć na sicie i zmiksować. Mąkę rozmieszać z niewielka ilością zimnego wywaru i śmietany wlać do zupy, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować. Żółtko rozmieszać i połączyć z zupą. Podawać w filiżankach, udekorować groszkiem ptysiowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *