Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczony

Boczek lub schab wieprzowy ze śliwkami

Składniki: 1,5 kg chudego boczku 40 dkg suszonych śliwek bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym z pokrywą umieścić boczek, podlać wodą, dodać śliwki, przykryć. Piec w piekarniku przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni C i piec…

Schab z aromatycznym farszem

Składniki: 2,5 kg  grubego schab bez kości 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 szklanki porwanych palcami listków szpinaku 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 2 posiekane ząbki czosnku1 jajko sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać…

Aromatyczna pieczeń świąteczna

Składniki: 2 – 3 kg schabu, łopatki lub karczku wieprzowego 5 łyżek posiekanych drobno ulubionych ziół (majeranek, szałwia, tymianek) ½ łyżeczki nasion kminku 5 posiekanych drobno ząbków czosnku ½ szklanki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i tą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Odstawić zawinięte w folię…

Kurczak pieczony z grzybowym farszem

Składniki: 1 duży kurczak 25 dkg blanszowanych grzybów leśnych 1 cebula 4 łyżki rozpuszczonego masła sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Umytego i obsuszonego kurczaka natrzeć wewnątrz i na zewnątrz przyprawami, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie pokroić obgotowane grzyby. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, dusić mieszając przez 10 minut,…

Karp pieczony

Składniki: 1 karp (sprawiony i wyfiletowany) 1/4 szklanki śmietany 1/4 szklanki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka posiekanego koperku ½ łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ostrego sosu sok z cytryny olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety z karpia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i przyprawić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, sos przyprawić do smaku, odstawić na…