Składniki: 2 kg surowego boczku 1 kg pieczarek 30 dkg żółtego sera Gouda 4 cebule 6 ząbków czosnku 8 ugotowanych na twardo jajek 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Boczek umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zmielić w maszynce razem z obranym czosnkiem. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić,…
Tag: pieczeń
Listy
Karczek duszony z czosnkiem
by Marta Dycha • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karczku bez kości 6 ząbków czosnku 3-4 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego Sposób przyrządzenia: Mięso umyć i natrzeć gotową przyprawą do mięsa wieprzowego. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, natrzeć dokładnie całe mięso. Odstawić na 12 godzin. Rozwinąć folię spożywczą, ułożyć mięso, szczelnie zawinąć i włożyć do woreczka foliowego, zakręcić. Do dużego…
Listy
Wielkanocny pasztet cielęco wołowy
by Ula Grzelczyk • • 0 Comments
Składniki:
- 25 dkg cielęciny
- 15 dkg wołowiny
- 20 dkg mięsa drobiowego/ pierś z kurczaka/
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por/ biała część/
- kawałek selera
- 10 jajek
- szczypta imbiru w proszku
- 5 cebul
- ziele angielskie, kilka ziaren jałowca, liść laurowy
- sól, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku
- ½ szklanki suszonych grzybów
- kilka listków sałaty lodowej
- 2 łyżki oliwek
Listy
Pieczeń w marynacie z miodu i musztardy
by Weronika Kałuzińska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg schabu bez kości ½ szklanki suszonych śliwek kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego olej Marynata 6 ząbków czosnku 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki miodu płynnego kieliszek oleju sól, pieprz do smaku ½ szklanki ostrej musztardy Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Miód wymieszać…
Listy
Pieczeń pachnąca bazylią
by Paulina Sinkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 2 kg szynki wieprzowej 3 cebule 3 ząbki czosnku ½ szklanki suszonych śliwek 4 grube plastry wędzonego boczku 4 łyżki masła ½ szklanki czerwonego słodkiego wina pęczek bazylii szczypta majeranku sól, pieprz do smaku kilka ziaren jałowca olej Sposób przyrządzenia; Szynkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i naciąć dużą kieszeń, wykrojone mięso pokroić w…