Składniki: 20 dkg gotowanej cielęciny 4 ziemniaki 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dno ułożyć połowę ziemniaków na nich rozłożyć pokrojoną w plastry cielęciną, przykryć resztą ziemniaków, przyprawić. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut. Posypać zieleniną i…
Tag: pieczeń
Cielęcina
Pieczeń cielęca w sosie borówkowym
by Witold Bogacki • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 1 łyżka oleju 1 szklanka przesmażonych borówek cukier do smaku 2 kwaśne, obrane i pokrojone w plastry jabłka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przyprawione wcześniej mięso. Tak obsmażone porcję mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30 minut polewając wytwarzającym się sosem,…
Baranina
Pieczeń barania na kwaśno
by Kalina Szczotka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kulki jagnięcej (mięso z udźca) 10 dkg słoniny mrożonej, pokrojonej w słupki 1 obrana, utarta na grubej tarce marchewka 4 drobno posiekane ząbki czosnku ocet winny jabłkowy 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, naszpikować słupkami słoniny. Z marchewki, czosnku, octu, oleju, soli i pieprzu przygotować masę i natrzeć…
Baranina
Pieczeń barania z kaszą gryczaną
by Tomasz Wega • • 0 Comments
Składniki: 2 kg baraniny łyżka masła 2 szkl. kaszy gryczanej 2-4 cebulki szalotki czosnek sól Sposób wykonania: W mięsie zrobić kilka nakłuć, w które włożyć kawałki czosnku. Następnie mięso włożyć do piekarnika razem z całymi szalotkami i upiec. W między czasie ugotować kaszę gryczaną. Gotowe mięso ułożyć na półmisku, udekorować upieczonymi szalotkami a na górze…
Wołowina
Pieczeń wołowa Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wołowina 1 kg masło 5 dag sól pieprz cebula 1 sztuka seler naciowy 1 sztuka marchewka 1 sztuka pomidory 4 sztuki goździki 2 sztuki gałka muszkatołowa 1 szczypta czerwone wino 1 szklanka rosół 1 litr Sposób przyrządzenia: Mięso należy wypłukać i osuszyć, następnie rozsmarować w blaszce masło i piec na nim wołowinę w piekarniku…