Składniki: 1,5 kg cielęciny 1 ½ szkl. wiśni 2 ziarna kardamonu ½ łyżki cynamonu ½ skl. madery ½ szkl. syropu wiśniowego 3 łyżki masła łyżka mąki 1 szkl. bulionu sól Sposób wykonania: Mięso lekko zbić tłuczkiem po czym je oprószyć solą. Następnie w mięsie zrobić nożem nacięcia w które włożyć wiśnie. Cielęcinę przełożyć do naczynia…
Tag: pieczeń
Wołowina
Pieczeń wołowa faszerowana
by Maria Szotek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg wołowiny 3 łyżki masła sól Farsz: 3 łyżki masła 2 cebule sól pieprz ½ szkl. żółtego sera 200 g białego chleba 2 żółtka Sposób wykonania; Cebulę bardzo drobno posiekać po czym dodać do niej starty chleb i ser, żółtka oraz masło. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie…
Dziczyzna
Pieczeń z dzika
by albertos • • 0 Comments
Składniki: szynka z dzika 2 kg sól 20 g pieprz 10 g słonina 15 dag smalec 30 dag marchew 30 dag pietruszka 20 dag seler 30 dag cebula 50 dag olej 30 dag cukier 20 g liść laurowy 5 g ziele angielskie 2 g sól 20 dag Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć i…
Cielęcina
Pieczeń cielęca z rożna
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny z nerkami 1-2 łyżki masła ocet sól Sposób wykonania: Cielęcinę zalać osoloną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie cielęcinę odcedzić, skropić octem i oprószyć solą. Następnie ułożyć na rożnie ii upiec, w trackie polewając roztopionym masłem.
Cielęcina
Cytrynowa pieczeń cielęca po gruzińsku
by Agata Konopka • • 0 Comments
Składniki: 2 kg cielęciny na pieczeń duża cytryna szklanka białego wytrawnego wina szklanka śmietany 22 % 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku łyżka suszonego estragony sól biały pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć, obwiązać nicią, formując ładny kształt. Cytrynę umyć, cienko obrać skórkę i wycisnąć sok. Mięso natrzeć estragonem, pieprzem oraz czosnkiem roztartymi z solą. Skropić…