Składniki: 1 kg mięsa od szynki ½ szkl. piwa 3 ząbki czosnku 10 dag kości cielęcych sól pieprz Sposób wykonania: Wieprzowinę włożyć do garnka skórą do dołu, podlać wodą i przez chwilę pogotować. Następnie skórę naciąć na krzyż i oprószyć mięso solą oraz pieprzem. Przełożyć mięso do brytfanny, również skórą do dołu i zalać wodą…
Tag: pieczeń
Wieprzowina
Pieczeń rzymska z wątróbkami wieprzowymi
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 12,5 dag wątróbek wieprzowych 50 dag mielonego mięsa 2 cebule 1 bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka masła ¼ i 1/8 l bulionu mięsnego 2 łyżki mąki 1/8 l śmietany sól pieprz papryka Sposób wykonania: Wątróbki pokroić w kostkę a cebulę posiekać i dodać do mielonego mięsa. Dodać jeszcze namoczoną…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa duszona z warzywami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (karczek, łopatka) 2 cebule 3 marchewki 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany kremówki rozmaryn, tarta gałka muszkatołowa – do smaku sól, pieprz mielony olej Sposób przyrządzenia: Cebulę, czosnek i marchewkę obrać, drobno pokroić. W rondlu dobrze rozgrzać olej i obrumienić na nim ze wszystkich stron mięso.…
Cielęcina
Pikantna pieczeń cielęca
by Ewelka • • 0 Comments
Składniki:• 1 ½ kg zadniej cielęciny bez kości• 4-5 ząbków czosnku• ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu• ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu• ½ łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowego• sól• pieprz• łyżka soku z cytryny• łyżeczka miodu• 2 łyżki oliwy• łyżka masła• ½ szkl. białego wytrawnego wina Sposób wykonania:Posiekany czosnek utrzeć razem z solą, pieprzem, cynamonem, kardamonem oraz kwiatem.Następnie mięso…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa w sosie z pomarańczy
by Marlena • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg wieprzowiny od szynki • olej • sól • biały pieprz • tymianek Sos: • 3/8 l rosołu mięsnego z kostki • sok z 2 pomarańczy • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • skórka starta z ½ pomarańczy • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka octu winnego • 1 kieliszek likieru pomarańczowego •…