Składniki: 1 kg pangi 6 dkg masła 25 dkg pieczarek 1/8 białego wina 3 dkg tartej bułki sól, pieprz Sos beszamelowy: 5 dkg masła 4 dkg mąki ok. ¼ l mleka ok.1/4 l smietany 1-2 żółtka 4 dkg sera tylżyckiego Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na porcje, posolić. Kapelusze pieczarek…
Tag: pieczarki
Gęś
Nadziewana szyja z gęsi
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: gęsia wątróbka 10 dkg cielęciny 5 dkg słoniny 10 dkg pieczarek 1 duża czerstwa bułka 1/8 l mleka 2 jajka gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: Skórę gęsi starannie oczyścić. Cielęcinę, słoninę, wątróbkę razem z namoczoną w mleku bułką przepuścić przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać żółtka i utrzeć. Pieczarki obrać ze skórki posiekać dodać do…
Sałatki
Sałatka pieczarek z natką pietruszki
by Joanna Jaśkowiak • • 0 Comments
Składniki: 30 dag. pieczarek ½ pęczka pietruszki 1 cytryna 2 łyżki oleju cukier sól Sposób przygotowania: Pieczarki dokładnie oczyścić po czym zalać wodą lekko zakwaszona sokiem z cytryny. Następnie odcedzić je i pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekana natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Wstawić do…
Schab
Zrazy zawijane ze schabu
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu środkowego 3 ogórki kiszonych 15 dkg pieczarek 1 cebula 2 łyżki musztardy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyty i osuszony schab pokroić na plastry ok. 1,5 cm, cieniutko rozbić przez folię. mięso przyprawić. Tak przygotowane mięso posmarować musztardą, obsypać pokrojonymi drobniutko pieczarkami, ogórkiem, cebulą. Jeśli ktoś lubi może dodać plaster wędzonego boczku.…
Przekąski
Kanapki z mozzarellą i pieczarkami
by Weromnika Bartyzel • • 0 Comments
Składniki: 4 bułki 20 dag sera mozzarella 20 dag pieczarek 20 dag suszonych pomidorów 8 filecików anchois sok z ½ cytryny 2 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Ser pokroić w plastry, pieczarki również pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny. Następnie bułki przekroić na pół i każdą połówkę skropić oliwą i posypać solą…