Składniki:
- gęsia wątróbka
- 10 dkg cielęciny
- 5 dkg słoniny
- 10 dkg pieczarek
- 1 duża czerstwa bułka
- 1/8 l mleka
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Skórę gęsi starannie oczyścić. Cielęcinę, słoninę, wątróbkę razem z namoczoną w mleku bułką przepuścić przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać żółtka i utrzeć. Pieczarki obrać ze skórki posiekać dodać do masy , przyprawić do smaku solą i pieprzem, gałką muszkatołową. Z białka ubić pianę razem wymieszać .Skórę napełnić lekko farszem bo w czasie gotowania pęka, nakłuć w kilku miejscach i z obydwóch stron związać. Włożyć do osolonej wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 50-60 minut. Podawać na gorąco lub na zimno. Przy podaniu na zimno szyję włożyć między dwie deseczki i obciążyć. Ostudzoną można kroić jak pasztetową.