Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoce morza

Pikantne małże

Składniki: 50 dkg dużych małży 3 łyżki sosu czosnkowego 3 łyżki sosu chili lub tanasco 3 łyżki sosu sojowego 2 pory, białe części pokrojone w paseczki 6 łodyg cebuli dymki pokrojonych podobnie jak por 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, otwarte muszle odrzucić jako nie nadające się do spożycia. Na…

Głowonogi pieczone

Składniki: 1 kilogram głowonogów, ośmiornice, kałamarnice, kalmary trawa cytrynowa Marynata: ½ szklanki oleju ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu wochester 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka musztardy w proszku ½ łyżki papryki w proszku ½ łyżeczki posiekanego czosnku 3 łyżki sosu chili lub…

Guiso marinero (marynarski gar)

Składniki: 100g ośmiornicy lub kalmarów 100 g małży 100 g langustynek 60 g grzybów 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 cebule 1 pomidor 4 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1.5 wywaru rybnego ewentualnie woda 3 kostki rosołowe rybne Sposób przyrządzenia: Cebule, paprykę pokrojona w kostkę podsmażyć…

Wigilijna zupa z małży

Składniki: 2,5 litra świeżych małży 1 łyżka oliwy 1 drobno pokrojona cebula 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego 3 drobno pokrojone ząbki czosnku 1 szklanka białego wina 3 szklanki soku pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka drobno posiekanych listków bazylii kawałek skórki cytrynowej ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Małże dokładnie wyszorować, otwarte…

Paluszki krabowe w cieście tempura

Składniki: 20 paluszków krabowych olej sos sojowy sól, pieprz Ciasto: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej 1/3 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 2 kostki lodu woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę Sposób przyrządzenia: Paluszki krabowe dokładnie płuczemy, pozostawiamy na sicie aby dokładnie się osączyły. Skrapiamy…