Składniki:
- 20 paluszków krabowych
- olej
- sos sojowy
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 2 kostki lodu
- woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę
Ciasto:
Sposób przyrządzenia:
Paluszki krabowe dokładnie płuczemy, pozostawiamy na sicie aby dokładnie się osączyły. Skrapiamy sosem sojowym, solimy i posypujemy pieprzem
Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajko i wodę, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta dodać kostki lodu które rozpuszczając się powoli utrzymają niską temperaturę ciasta. W tak przygotowanym cieście moczymy paluszki i smażymy natychmiast w głębokim oleju przez około 3 minuty. Tak przyrządzone paluszki krabowe wyłożyć na ręcznik papierowy aby się obsączyły z nadmiaru oleju i natychmiast podawać. Polecam, pychota.