Składniki: 50 dkg dużych, schłodzonych krewetek 2 skłócone jajka tarta bułka olej do głębokiego smażenia Sos: 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 1 łyżka bulionu z kurczaka 1 łyżka sosu chili lub pikantnego keczupu 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka mąki kukurydzianej Sposób przyrządzenia: Przygotować sos. W rondlu wymieszać wszystkie składniki…
Tag: owoce morza
Krewetki
Krewetki w sosie czosnkowym Marty
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg odwłoków krewetek 8 łyżek oliwy z oliwek 4 drobno pokrojone ząbki czosnku 1 suszona, pozbawiona nasion papryczka chili sól morska, mielona papryka natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, dokładnie osuszyć, posolić, odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać papryczkę chili i czosnek, smażyć chwilkę mieszając. Dodać krewetki, smażyć mieszając 2…
Makarony
Makaron fettuccine z krewetkami i bekonem
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek 30 dkg makaronu 1, 5 szklanki śmietany kremówki 15 dkg pokrojonego bekonu 1 łyżka posiekanego czosnku 3 pokrojone, pozbawione nasion papryki tart ser parmezan sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka oliwy Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przepłukać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać bekon, czosnek…
Pizza
Pizza z grzybami i krewetkami
by Regina • • 0 Comments
Ciasto. Składniki: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Sposób wykonania: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy…
Zupa Grzybowa
Tajska zupa z krewetkami i grzybami
by Dana • • 0 Comments
Składniki:
- 4 szklanki nie solonego bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- ¾ łyżeczki czerwonej pasty curry
- 25 dkg grzybów (pieczarek)
- 25 dkg obranych odwłoków krewetek
- 10 dkg strąków groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
- ¼ szklanki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki posiekanej naci kolendry
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- sól, pieprz