Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron fettuccine z krewetkami i bekonem

Składniki:

  • 50 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek
  • 30 dkg makaronu
  • 1, 5 szklanki śmietany kremówki
  • 15 dkg pokrojonego bekonu
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 3 pokrojone, pozbawione nasion papryki
  • tart ser parmezan
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy


Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przepłukać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać bekon, czosnek i paprykę, smażyć kilka minut mieszając, dodać śmietanę i przyprawy, gotować powoli kilka minut. Krewetki wypłukać na sicie dodać do rondla, kontynuować gotowanie przez kolejne 3 – 5 minut, aż krewetki przestaną być szkliste. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, podgrzewać mieszając. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Posypać obficie tartym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *