Składniki:
- 50 dkg oczyszczonych odwłoków krewetek
- 30 dkg makaronu
- 1, 5 szklanki śmietany kremówki
- 15 dkg pokrojonego bekonu
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 3 pokrojone, pozbawione nasion papryki
- tart ser parmezan
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przepłukać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać bekon, czosnek i paprykę, smażyć kilka minut mieszając, dodać śmietanę i przyprawy, gotować powoli kilka minut. Krewetki wypłukać na sicie dodać do rondla, kontynuować gotowanie przez kolejne 3 – 5 minut, aż krewetki przestaną być szkliste. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, podgrzewać mieszając. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Posypać obficie tartym parmezanem.