Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoce morza

Moja pizza z owocami morza

Sos: Składniki: 4 dag masła 4 dag mąki 2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i śmietanki) sól Sposób przyrządzenia: Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Doprawić solą. Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych…

Krewetkowe ciasteczka na sałatce z cytrusów

Składniki: 50 dkg odwłoków małych krewetek 4 młode cebulki ze szczypiorem 3/4 szklanki sosu Aioli (kliknij) 2 szklanki dobrej tartej bułki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 pomarańcza podzielona na części 1 cytryna podzielona na części ½ grejpfruta podzielonego na części sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać krewetki, posiekane drobno białe części cebulek, sos Aioli,…

Przegrzebki po tajsku

Składniki: 10 świeżych lub mrożonych przegrzebek 1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 2 plastry imbiru sól, pieprz biały 2 łyżeczki ostrego sosu chili 2 łyżki oleju makaron sojowy Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany por, czosnek i imbir, chwilę smażyć mieszając. Dodać przegrzebki i smażyć razem 4 minuty (9 jeśli używamy…

Pizza z krewetkami i czosnkiem

Sos Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano,…