Sos:
Składniki:
- 4 dag masła
- 4 dag mąki
- 2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i śmietanki)
- sól
Sposób przyrządzenia:
Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Doprawić solą. Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych na twardo, ryb, białego mięsa, warzyw z wody. Bardzo często stosuje się beszamel do potraw zapiekanych, ale wtedy przyrządza się go nieco inaczej. Oprócz podanych wyżej składników potrzebne będą również 2 żółtka, 2-3 łyżki gęstej śmietany i szczypta gałki muszkatołowej. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadza się zimnym mlekiem, gotuje na małym ogniu, stale mieszając, pod koniec dodaje się rozkłócone ze śmietaną i solą żółtka oraz szczyptę gałki muszkatołowej Tak przygotowanym sosem zalewa się ugotowane na półtwardo warzywa lub inne produkty, posypuje utartym żółtym serem i zapieka w piekarniku. Przyrządzając ryby pod beszamelem, dobrze jest doprawić sos podstawowy pieprzem, szczyptą cukru, sokiem i otartą skórką z cytryny oraz 2-3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Beszamel może też stanowić podstawę do przygotowania innych sosów, np. chrzanowego, ziołowego, musztardowego. ZASADY: Ilość wagowa masła i mąki musi być jednakowa; Gorącą zasmażkę zawsze rozprowadza się zimnym płynem, a zimną gorącym; Aby uniknąć powstawania grudek, należy zdjąć zasmażkę z ognia i wlewać płyn powoli, cały czas starannie mieszając.
Ciasto.
Składniki:
- 100g ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Filling:
Składniki:
- 25 dkg surowych, oczyszczonych odwłoków krewetek
- 25 dkg mięsa kraba lub pokrojonych w słupki paluszków krabowych
- ½ pokrojonej w pół plastry czerwonej cebuli
- ½ oczyszczonej pokrojonej w paski zielonej papryki
- 1 duży pokrojony w kostkę pomidor
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- ½ szklanki utartego sera mozarella
- ¼ szklanki tartego parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.