Sos
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
- Sposób wykonania:
- Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
- Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.
Ciasto:
Składniki:
- 100g ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu na sos i ciasto jest Vjesja.
Filing:
Składniki:
- 20 dkg pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 małych pieczarek
- 4 plastry bekonu
- 10 oliwek bez pestek przekrojonych na połowę
- 5 filetów anchois pokrojonych w paski
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- 1 szklanka tartej mieszanki serów
- bazylia i oregano – do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim pokrojony bekon, dodać cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki, dusić razem mieszając aż powstały sos odparuje, a składniki zaczną się rumienić, schłodzić. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać tartymi seremi. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.