Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoce morza

Kanapki z krewetkami i sosem remoulade

Składniki: 1 bagietka 25 dkg usmażonych na maśle odwłoków dużych krewetek 1 łyżka majonezu ½ szklanki sosu remoluade liście sałaty masłowej lub lodowej Sposób przyrządzenia: Bagietkę przekroić w poprzek na dwie połówki, następnie każdą z połówek przekroić wzdłuż na dwie części. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C i opiec w nim bagietkę przez 5…

Krewetki królewskie w słodko ostrym sosie

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
  • kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej

Sos:

  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Złociste skorupiaki z piekarnika

Składniki: 1 kg skorupiaków 125 g zmielonej suchej bułki sok z 1 cytryny sól Sposób wykonania: Skorupiaki dusić na rozgrzanej patelni ok. 10 minut po czym gdy zaczną się otwierać usunąć z nich skorupki i drobno posiekać. Następnie napełnić połowę skorup posiekanymi skorupiakami, które skropić sokiem z cytryny i posypać bułką. Oprószyć całość solą i…

Mule w sosie pieprzowym

Składniki: 750 g świeżych muli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżki pieprzu 6 kromek wiejskiego chleba posmarowanego czosnkiem Sposób wykonania: Mule zalać woda i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie osmażyć posiekany czosnek oraz pietruszkę po czym wrzucić dobrze oczyszczone mule. Trzymać…