Składniki: 1 bagietka 25 dkg usmażonych na maśle odwłoków dużych krewetek 1 łyżka majonezu ½ szklanki sosu remoluade liście sałaty masłowej lub lodowej Sposób przyrządzenia: Bagietkę przekroić w poprzek na dwie połówki, następnie każdą z połówek przekroić wzdłuż na dwie części. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C i opiec w nim bagietkę przez 5…
Tag: owoce morza
Krewetki
Krewetki królewskie w słodko ostrym sosie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki:
- 50 dkg odwłoków dużych krewetek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
- 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
- kilka listków rozdrobnionej sałaty lodowej
Sos:
- 1 łyżka brązowego cukru
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
Krewetki
Krewetki w aromatycznym sosie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Owoce morza
Złociste skorupiaki z piekarnika
by Natalia Sz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg skorupiaków 125 g zmielonej suchej bułki sok z 1 cytryny sól Sposób wykonania: Skorupiaki dusić na rozgrzanej patelni ok. 10 minut po czym gdy zaczną się otwierać usunąć z nich skorupki i drobno posiekać. Następnie napełnić połowę skorup posiekanymi skorupiakami, które skropić sokiem z cytryny i posypać bułką. Oprószyć całość solą i…
Małże
Mule w sosie pieprzowym
by Natalia Sz • • 0 Comments
Składniki: 750 g świeżych muli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżki pieprzu 6 kromek wiejskiego chleba posmarowanego czosnkiem Sposób wykonania: Mule zalać woda i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie osmażyć posiekany czosnek oraz pietruszkę po czym wrzucić dobrze oczyszczone mule. Trzymać…