Składniki: 2 kg świeżych skorupiaków 120 ml oliwy 2 cebule 250 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki wody sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Skorupiaki zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czy dodać odcedzone skorupiaki potem wino oraz…
Tag: owoce morza
Sosy pomidorowe
Sos krewetkowo-pomidorowy
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 12 -15 papryczek chili 1-2 łyżki pasty krewetkowej 1 pomidor 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z zielonej cytryny Sposób wykonania: Papryczki chili oraz pomidora posiekać po czym dodać do nich pastę krewetkową oraz brązowy cukier. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez…
Kalmary
Kalmary z pietruszką
by Małgorzata D • • 0 Comments
Małże
Mule marynarza
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych muli 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina sól pieprz sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Mule zalać duża ilością wody i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dokładnie je oczyścić. W między czasie do szybkowaru wlać oliwę i wrzucić czosnek, podgrzać i wrzucić mule. Doprawić…
Małże
Małże w sosie z czarnej fasoli
by Jola • • 0 Comments
Składniki:
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 3 dymki
- 24 małże
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
- 1 łyżka gotowanego sosu z czarnej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ skl bulionu drobiowego
- szczypta granulowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody