Składniki: 1 homar 400 g arbuza 300 g melona miodowego sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu akacjowego 6 listków mięty 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju z pestek winogron 50 g orzechów nerkowca Sposób wykonania: Homara wrzucić do wrzącej wody na 5 minut po czym usunąć pancerz oraz szczypce i wyjąć mięso, które pokroić…
Tag: owoce morza
Małże
Małże Pana Romana
by Ula Ciupa • • 0 Comments
Składniki: 2 kg małży 2-3 cebule 1-2 marchewki ¼ bulwy selera ½ pora ½ pęczka natki pietruszki 4 owoce jałowca 8 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe sól 0,5 l wytrawnego białego wina Sposób wykonania: Małże dokładnie oczyścić. W między czasie pokroić marchewkę, selera, pora oraz cebulę. Dodać owoce jałowca rozgnieść i wrzucić do garnka,…
Krewetki
Krewetki w sosie pikantnym
by Jakub Krzywicki • • 0 Comments
Składniki: 800 g krewetek sól 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 4 cebulki dymki 4 łyżki oleju z nasion słonecznika 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 50 ml wywaru z ryb Sposób wykonania: Krewetki dokładnie oczyścić po czym oprószyć solą…