Składniki: 4 filety łososia sól pieprz 100 g bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sposób wykonania: Filety oprószyć solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z sproszkowaną papryką. Smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron. Przed podaniem polać ulubionym sosem.
Tag: owoce morza
Łosoś
Łosoś w panierce migdałowej
by Ewa Borzęcka • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z łososia sól pieprz 1 cytryna 100 g bułki tartej 60 g mielonych migdałów 130 g masła 300 ml wywaru z ryby 100 g krabów 20 g ziarenek gorczycy 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Filety oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie mielone migdały wymieszać z bułką tartą i…
Łosoś
Szaszłyki z łososia z papryką i cukinią
by Natasza Mączyńska • • 0 Comments
Składniki: 600 g filetów z łososia 1 łyżka soku z cytryny 6 szalotek 1 czerwona papryka ½ cukinii 200 g krewetek królewskich sól pieprz kardamon i imbir w proszku 6 łyżek oleju sezamowego Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny. Następnie cukinię pokroić w plastry, paprykę na mniejsze kawałki a…
Raki
Raki gotowane
by Małgorzata Wójcik • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek koperku sól 12 raków Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić, dodać do nich koperek i zalać całość osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia. Do gorącej wody wrzucić raki i ponownie zagotować, wówczas garnek przykryć i odstawić na 8 minut. Po tym czasie raki wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętych…
Raki
Raki w sosie ogórkowym
by Karol Szymański • • 0 Comments
Składniki: 750 g świeżych raków sól ½ cebuli dymki 50 g masła 3 łyżki mąki 250 ml białego wina 250 ml wywaru z raków 100 g gęstej śmietany pieprz 1 pęczek koperku 500 g mięsa z raków 20 ml aquavitu Sposób wykonania: Obrane ogórki przekroić wzdłuż na pół po czym pokroić je jeszcze na mniejsze…