Składniki:
- 4 filety z łososia
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- 100 g bułki tartej
- 60 g mielonych migdałów
- 130 g masła
- 300 ml wywaru z ryby
- 100 g krabów
- 20 g ziarenek gorczycy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Filety oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie mielone migdały wymieszać z bułką tartą i natrzeć nimi filety.
Smażyć na rozgrzanym maśle.
W między czasie wywar doprowadzić do wrzenia po czym dodać gorczyce oraz kraby.
Trzymać na małym ogniu aż ziarna będą miękkie, wówczas dodać mąkę wymieszaną z masłem.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Po usmażeniu ryby polać ją sosem, posypać płatkami migdałów i udekorować kawałkami cytryny.