Składniki: 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka mieszanki przypraw gram masala 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 700 g małżów morskich 1 łyżeczka ketchupu ¼ szkl. mleka kokosowego ¼ łyżeczki soli koszernej 1/8 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Curry wymieszać z przyprawami, czosnkiem, oliwą z oliwek oraz…
Tag: owoce morza
Sałatki owocowe
Sałatka z owoców morza
by Jurek Gierszewski • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kaparów 1 łyżka posiekanego czosnku ½ szkl. oliwy z oliwek szczypta soli pieprz sok z cytryny 450 g wędzonego mięsa z owoców morza Sposób wykonania: Natkę pietruszki wymieszać razem z czosnkiem, oliwą oraz kaparami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie dodać owoce morza,…
Owoce morza
Ostrygi z chrzanem
by Alicja Kufel • • 0 Comments
Składniki: 1/8 szkl. startego chrzanu ¼ szkl. tłustej śmietany 1/8 łyżeczki aromatyzowanej soli 12 rozłupanych ostryg pieprz 12 azjatyckich łyżek do zupy 1 cytryna Sposób wykonania: Chrzan wymieszać razem ze śmietaną oraz solą i odstawić na bok. Następnie na każdej z łyżek ułożyć po ostrydze, na nich rozkładamy odrobinę śmietanowego sosu. Posypać całość jeszcze pieprzem…
Krewetki
Krewetki w sezamie w sałatką z wodorostów
by Kornelia Bryk • • 0 Comments
Składniki: 12 azjatyckich łyzek do zupy 12 wykałaczek 350 g ugotowanych krewetek 1 łyżka pieczonego oleju sezamowego 1/3 szkl. sałatki z wodorostów pieprz ziarna czarnego sezamu Sposób wykonania: Łyżki ułożyć na półmisku. Następnie na wykałaczki nabić krewetki, które umieścić na łyżkach. Na każda z krewetek kładziemy kilka kropli oleju oraz odrobinę sałatki z wodorostów. Oprószyć…
Dipy
Dip z mięsa krabów na ciepło
by Anka Mąka • • 0 Comments
Składniki: 230 g sera śmietankowego 200 g konserwowego mięsa krabów 2 łyżki posiekanej cebuli 2 łyżki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka chrzanu 1/8 łyżeczka aromatyzowanej soli pieprz 1/3 szkl. posiekanych migdałów Sposób wykonania: Ser wymieszać z mięsem z krabów, mlekiem, cebulą oraz chrzanem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego . Następnie…