Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 250 ml białego wina
- 250 g muszli Wenus
- 400 g spaghetti
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- sól
Sposób wykonania:
- Spaghetti ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie cebulę i czosnek posiekać a pora pokroić w cienkie plasterki i wrzucić całość na patelnie z rozgrzaną oliwą, trzymać na ogniu ok. 5 min.
Następnie dodać odsączone pomidory oraz wino i jeszcze przez chwilę gotować.
Wrzucić jeszcze muszle i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Odcedzony makaron wymieszać razem z sosem.
Przed podaniem udekorować jeszcze listkami bazylii.