Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 ząbek czosnku
- 3 filety anchois
- kostka sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe puszki koncentratu pomidorowego
- oregano
- pieprz
- 1 łyżka kaprów
- 100 ml białego wina
- 185 g tuńczyka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojone na kawałki anchois po czym dodać koncentrat pomidorowy, oregano, kapary oraz pieprz.
Całość wymieszać i wlać wino, trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę.
Następnie tuńczyka odcedzić i rozgnieść lekko widelcem po czym dodać do sosu.
Makaron odcedzić i również dodać do sosu.
Całość lekko przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i kostkami fety.